Applicaties


Strassteentjes en pareltjes
Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor bruidskleding en zijn doorgaans van kunststof. Ofschoon het nauwelijks nog voorkomt kan kunststof oplossen, zodat de steentjes mat worden. Helaas wordt dit risico vrijwel nooit op het reinigingsvoorschrift aangegeven. Tot onze spijt zijn wij niet in staat om steentjes en pareltjes vóór het reinigen op echtheid te onderzoeken.

Tip: Verwijder applicaties zomogelijk voor de reiniging. Overleg anders bij afgifte. Soms is natreiniging een goed alternatief. Het is altijd raadzaam voor de reiniging van speciale objecten even te overleggen.

Pailletten
De tegenwoordig gebruikte pailletten kunnen probleemloos worden gereinigd. Sommige soorten zijn echter niet hittebestendig, zodat ze bij het strijken kunnen vervormen. Bij de behandeling van oudere, gelakte pailletten dient de grootste voorzichtigheid in acht genomen te worden, omdat de laklaag bij het reinigen op kan lossen. De pailletten verliezen daardoor hun kleur en kunnen in het ergste geval ook het textiel aantasten.

Tip: Wijs ook hier even op de applicaties. Bij oude, gelakte pailletten moet even worden onderzocht of deze nat gereinigd kunnen worden, anders moeten de garneringen worden verwijderd.

Lederapplicaties
Leer verliest bij reiniging vaak wat kleur. Daardoor kan het reinigen van een lichte textielsoort met donkere leder applicaties problemen opleveren Het leer wordt door de reiniging meestal wat lichter. Ook kan lederverf de lichte stof doen verkleuren.