Verven tips

Meest gestelde vragen over verven:

Hoe kan het dat kleuren vaak toch iets anders uitvallen als de kleurkaart en de verpakking aangeven?
In de eerste plaats hangt het resultaat af van de soort en de structuur van de stof.• De kleurkaart en de verpakking geven een indicatie van de te benaderen kleur. Om technische redenen kan dit nooit helemaal overeenkomen met het uiteindelijke resultaat.

Wanneer moet ik ontkleuren?
Het uiteindelijke kleurresultaat is afhankelijk van de basiskleur,hoeveelheid en soort materiaal. De kleuren op de kleurkaart en de verpakking kunnen uitsluitend worden verkregen op een witte of neutrale ondergrond. Door kleurmenging en kunnen er andere kleuren ontstaan. Soms is het dan nodig de stof voor het verven eerst te ontkleuren om het juiste resultaat te krijgen.

Hoe is het mogelijk dat wanneer men 2 verpakkingen van dezelfde kleur verf opent, er soms kleurverschil in het poeder te zien is?
Dit kleurverschil wordt veroorzaakt door de luchtvochtigheid waaronder verfpoeder, wanneer deze van de productie-band komt, gedroogd wordt. Naarmate de lucht iets meer of minder droog is, kleurt de verfpoeder iets lichter of donkerder aan. Dit heeft echter GEEN enkele invloed op het kleurresultaat bij het verven.
 
Kan men artikelen die op 30°/40°C gewassen moet worden wel op 60°C verven?
Ja, indien de stof geschikt is om te verven En het reeds een aantal keren gewassen is.
 
Kun je vlekken oververven?
Een gevlekt kledingstuk o.i.d. zal voor men het gaat verven eerst ontvlekt dienen te worden. Gebeurt dit niet, dan zullen vlekken na het verfbad onherroepelijk zichtbaar blijven.
 
Is dit ook het geval met bleekwatervlekken?
Er is nagenoeg geen kans op dat men door vereven de bleekwatervlekken weg werkt. Vaak is de vezel aangetast en neemt het geen of niet voldoende verf meer op.

Kun je alles in de wasmachine verven?
Kledingstukken e.d. welke ook in de wasmachine gewassen mogen worden, kan men daarin ook verven.

Is het verven in de machine niet schadelijk voor de machine?
Het is een textielverf welke niet hecht aan metaal. De machine naspoelen met bijvoorbeeld een kopje bleekwater geeft nog meer zekerheid dat geen verf is achtergebleven.

Bestaat er ook witte textielverf?
Om in textielverf-termen te spreken: wit is het ontbreken van kleur en wordt verkregen door kleur te verwijderen d.m.v. bleking. Er is dus geen witte textielverf om bijvoorbeeld een grijs shirt over te verven. Het is wel mogelijk om wit te versterken door het toevoegen van optische bleekmiddelen. Deze laten in bijna alle waspoeders en een aantal specialistische producten aanwezig.