Motten tips


De kleermot is de meest bekende en tevens meest gevreesde soort mot. Het is niet de volwassen mot die voor de schade zorgt, maar de larve van deze mot.

De larve van de kleermot is ca. 1 cm. lang en is vuilwit van kleur. De eitjes worden door de wijfjes in de periode juli/augustus afgezet, circa
50-100 eitjes. Hierbij heeft zij een voorkeur voor (voor het menselijk oog niet zichtbaar, vervuilde) wol, vouwen van kleding, tapijtharen, huiden, kamgaren en vilt. Uit deze eitjes komende larven tevoorschijn die vrijwel onmiddellijk een cocon spinnen en daarin verpoppen. Eind maart komt de volwassen mot vrij.

Bij kamertemperatuur ontwikkelt deze nieuwe generatie zich binnen 3 maanden (4 generaties per jaar), maar zelfs in onverwarmde ruimten
ontwikkelen zich 2 generaties per jaar. Het hele jaar door dus kan de mot, in de verschillende stadia van ontwikkeling, in het huis worden aangetroffen.

Bestrijding
De bestrijding van kleermot vindt plaats door het schoonhouden en regelmatig luchten van de kleding. Ook is van belang dat de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Wanneer u kleding opslaat, (altijd schoon opslaan) gebruik dan goedsluitende zakken, kisten of kasten.Mottenballen hebben over het algemeen weinig zin. Een goed huismiddel tegen motten is kruidnagel of cederhout.
Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden. Hiervoor dient een bestrijdingsmiddel (drogist) gebruikt te worden.